Google Consumer Surveys ile Para Kazanmak

Blog yazarlarının birçoğu, bloglarından Google’ın sunmuş olduğu Adsense servisi sayesinde para kazanıyor. Google, geçtiğimiz günlerde yayıncılar için Adsense hizmetine ek bir hizmet daha duyurdu. Google Consumer Surveys adlı hizmetle, Google tarafından sunulan anketleri sitenize yerleştirebilecek ve ziyaretçilerinizin verdikleri cevaplardan ücret alabileceksiniz.

Aslında servis 2013 yılından beri aktif. Yeni olan Consumer Surveys’in yayıncılara açık hale getirilmesi. Nasıl ki Google, Adwords üzerinden reklamları toplamış ve bir süre arama sonuçlarında test ettikten sonra Adsense tarafını aktif hale getirmişse; Consumer Surveys için de aynı şeyi yapmış görünüyor. Hatta Consumer Surveys ilk duyurulduğunda, “Google müşteri bilgilerini mi satıyor?” geyiği dönmüştü internette birçok yerde.

Google Consumer Surveys Nedir?

Google Consumer Surveys Nedir?

Sistemin temel mantığı, pazar araştırmalarını online olarak sürdürmek isteyen firmaların, anketlerini sitenizde yayınlaması esasına dayanıyor. Tıpkı Adsense sistemine reklam sağlayan Adwords olduğu gibi, Consumer Surveys sisteminde de arkaplanda bir “anketveren” sistemi var. Anket sorularını, anketin hani demografik kitleye yönelik yayınlanacağı vb. detayların seçildiği sistemde, anketi pratik bir şekilde hazırlamak mümkün. Hazırlanan anket, bloglarda ve çeşitli internet sitelerinde, ilgili demografik gruptan bir kullanıcı ile karşılaşıldığında gösterilecek. Tıpkı yine Adsense sisteminde olduğu gibi…

Yani, Google Consumer Surveys; pazar araştırmacılarının sizin siteniz üzerinde anket yayınlayarak, pazar datası toplamasına ve bunun karşılığında size ödeme yapmasına aracılık eden bir sistemdir. En azından şimdilik, araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgi bu =)

Google Consumer Surveys Türkiye’de Kullanılabiliyor mu?

Google Consumer Surveys üzerinden kazanç elde edebilmek, şu anda Türkiye için mümkün değil maalesef. Ancak bu yıl içerisinde yayına alınacağını tahmin ediyorum. Şu anda Google Consumer Surveys’in desteklediği ülkeler, Fransa, Almanya, İspanya, Kanada, ABD, İngiltere, Meksika ve Brezilya şeklinde. Diğer ülkelerdeki yayıncılarınsa, bilgi almak için Google’la iletişime geçmeleri tavsiye ediliyor.

Google Consumer Surveys Ne Kadar Kazandıracak?

Google Consumer Surveys hizmetinin yayıncılara ne kadar para kazandıracağı da önemli bir detay. Özellikle sistem Türkiye’deki kullanıcılar için de aktifleştiği zaman, bu soruyu sıkça duyacağız. Bu sistemde yayıncı ve Google payı -maalesef- eşit… Yani, bir anket veren, anket için 50 kuruş ödeyecekse; bunun yalnızca 25 kuruşu yayıncıya aktarılacak. Youtube ve Blogger için Adsense hizmetlerinde, yayıncı payı daha yüksek olmasına karşın; Google Consumer Surveys hizmetinde, bu oran daha düşük. Bunun sebebiyse, benim tahminime göre; araştırmacılar için data analiz hizmeti de sunulmasından kaynaklanıyor olabilir.
Peki ne kadar kazanacaksınız? Bu tamamen trafiğinize ve doldurtmayı başarabileceğiniz anket sayısına göre değişiyor. Tıpkı Adsense tarafında olduğu gibi. Diyelim ki; aylık 100.000 tekil ziyaretçiniz var. Kullanıcılarınızın sadece %10’u anket doldursa ve her anket size 25 kuruş getirse; aylık 2500 lira civarında bir kazanç elde edilebilir.

Google Consumer Surveys’e Nasıl Katılabilirsiniz?

Google’ınyeni anket servisine katılmak için, buraya tıklayarak, “Add Surveys to Your Site” butonuna tıklayın. İlgili buton sizi, Google Dokümanlar üzerinde yer alan bir başvuru formuna yönlendirecek. İlgili formu doldurduktan sonra, kaydedin. Hepsi bu kadar. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, Google ekibi sizinle iletişime geçerek, Google Consumer Surveys başvurunuzun durumu hakkında bilgi verecektir.

Consumer Surveys Hizmetine Katılım Koşulları Neler?

Google Adsense başvuru şartlarında olduğu gibi, Consumer Surveys’in de katılım koşulları bulunuyor. Consumer Surveys’in koşulları, daha basit ama Adsense koşullarını da kapsıyor. Belirtilen şartlar şöyle:
  1. Aktif kullandığınız bir Adsense hesabınız olmalı. Bu koşul da, Adsense program politikalarını zaten biliyor ve zaten uyguluyor olmanızı gerektiriyor.
  2. +18 bir kullanıcı grubuna hitap ediyor olmalısınız. Örneğin, bir flash oyun siteniz var ve Google Consumer Surveys hizmetini kullanmak istiyorsunuz… Başvurunuzun onaylanması, mümkün değil. Fakat bir oyun inceleme blogunuz var ve 20 yaş üstü bir demografik kitleye hitap ediyorsunuz; bu durumda Consumer Surveys başvurunuz onaylanabilir.
  3. Consumer Surveys’in uygulamaya geçtiği ülkelerden birinde yayın yapıyor olmanız gerek.