Bloglarla İlgili 5 Yanlış Bilgi
Bloglarla ilgili olan ama efsaneden öteye geçmeyen 5 yanlış bilgiyi sizler için bir araya getirdik…
Yeni bir blog açtınız, her şeyi ayarladınız ve güzel güzel yazmaya başladınız. Aa, o da ne! İnternette gezinirken bloglarla ilgili olan yazıları okudunuz ve fark ettiniz ki yanlış yoldasınız. Hep boşa kürek çekiyormuşsunuz! Yok yok, merak etmeyin öyle değil işte. Hepsi birbirinden uydurma şeyler ve tam anlamıyla birer şehir efsaneleri. İşte bloglar hakkında dikkate alınmaması gereken 5 söylenti…
Okuduklarınız buna benzer bir şeyse hiç ama hiç şevkinizi kırmayın ve büyük bir istikrar ile yazmaya devam edin. Çünkü yok öyle bir şey! Evet, bu bilinen bir gerçektir ki büyük bloglar ön plana çıkar. Fakat bu, sizin bloğunuzun arama sonuçlarında görünmeyeceği anlamına gelmiyor. Aksine iyi bir blog olma yolunda gerekenleri yapıyorsanız, arama sonuçlarında kolaylıkla çıkmanız çok geç olmayacaktır.
Bu noktada akıllarınıza “peki, Google’dan nasıl trafik çekerim” sorusu muhtemel gelmiştir. Hemen bu soruyu fazla uzatmadan cevaplayalım. Zira başlı başına sayfalar dolusu yazı yazılabilecek bir konu. Birkaç madde ile özetlemek gerekirse:
- SEO ayarlarınızı iyi yapın,
- İçeriklerinizi Google amca tarafından sevilecek şekilde üretin,
- Doğru ve bilgilendirici bilgiler verin,
- Sırf trafik çekebilmek için saçma sapan şeyler yazmayın,
- Reklam yapın,
- İyi bir site kurun
Fakat her zaman aklınızın bir köşesinde bulundurun ki; faydalı bilgiler verebilmek, en önemli unsurdur. Siz faydalı bilgiler verdikten ister istemez siteniz index alacaktır.
Dediğim gibi bu soru çok uzun bir şekilde cevaplandırılabilir. Fakat konumuz farklı olduğu için özet geçmeye çalıştım.
SEO Çok Zor, Google Ha Bire Kuralları Değiştiriyor (!)
Bilmelisiniz ki Google ha bire kuralları değiştirmiyor. Sadece yeni algoritmalarla her geçen gün kendisini geliştiriyor. Bu da biz blog yazarları için daha faydalı oluyor. İnanın ki SEO uyumlu içerik üretmek veya SEO uyumlu site kurmak hiç de zor değil. Gerekli araştırmaları yaparsanız bu konuyla ilgili başta ehliblog olmak üzere birçok site bulacaksınız. Fakat yine kısaca SEO uyumlu içeriklerin nasıl olması gerektiğini birkaç madde ile özetleyelim.
- Anahtar kelimelerinizi iyi seçin
- Kısa ve dikkat çekici bir başlık bulun
- Başlığınız, içeriğiniz ile uyumlu olsun
- Anahtar kelime yoğunluğunu iyi ayarlayın
- Alt başlıklar kullanın
- Bilgilendirici olun
Bu da az önceki soru gibi uzun uzadıya yazılabilecek bir konu fakat özetlemeye çalıştım. Diğer maddemize geçelim.
Anahtar Kelimelerin Bir Önemi Kalmadı (!)
Bundan birkaç yıl öncesine kadar Google’ın içeriğimizin ne hakkında olduğunu anlaması için içeriklerimizi anahtar kelimelere boğardık. Fakat gelişen Google ile bu artık iyi bir fikir değil. Bundan dolayı ise şöyle bir algı oluşamaya başladı:
“Anahtar kelimelerin bir önemi kalmadı.”
Ama gerçek böyle değil. Anahtar kelimeler, halen önemini üst sıralarda tutmaktadır. Halen arama motorları içeriğinizin ne hakkında olduğuna dair fikir edinmesi lazım. Fakat dediğimiz gibi içeriğimizi anahtar kelimelere boğmuyoruz. Anahtar kelimelerinizin şu kısımlarda olması yetecektir:
İlk paragrafta
Başlıkta
Sonralara doğru
URL’nizde
İçeriğin ana başlığında
İçeriğinizi anahtar kelimelere boğmak arama motorları tarafından spam olarak algılanmasına neden olacaktır.
Konuk Yazarlık Öldü(!)
Bu da saçmalıklardan bir tanesi. Konuk yazarlık da halen önemini korumakta. Çünkü bilinirliğinizi arttırmanız açınızdan konuk yazarlık çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Biliyorsunuz ki spam olmadığı sürece Google backlinklere bayılır. Konuk yazarlık da en iyi backlink alma yöntemlerinden bir tanesidir.
Bir örnek vereyim mi? Şu an benim yaptığım mesela! Normalde bilgilizce.com blogumda içerik üretiyorum. Fakat bu yazıyı Ehliblog’da yayınlıyorum. Bu da backlink alma konusunda attığım önemli bir adımdır.
Ve bir kez daha bana bu fırsatı verdiği için Ozan Başer’e teşekkürlerimi sunuyorum.
Google Yeni Yazılarımı Kendisi Bulur(!)
Bu, büyük ve herkesçe bilinen bloglar için böyledir. Fakat ne yazık ki küçük ve yeni bir blog iseniz bu sizler için böyle olmayacaktır. Gerekli ayarları yapmadığınız, yani Google amcayı dürtmediğiniz sürece diplerde sürüklenmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Bunu bir örnek ile açıklayalım. Dünyaca ünlü bir yazar olduğunuzu düşünün. Yazı gönderdiğiniz dergiler anında milyonlar satıyor. Yani milyonlar tarafından takip ediliyorsunuz. Sonrasında yazılarınızı dergi yerine sitenizde yayınlamaya karar verdiniz.
Bu noktayı iyi okuyun. Sitenizde yayınladığınız yazılara insanlar Google aracılığıyla mı ulaşır yoksa direkt sitenize girerek mi ulaşır? Tabi ki de büyük çoğunluk, direkt siteniz adresini kullanarak sizi takip edeceklerdir. Bu durumda siz isteseniz de istemeseniz de arama motorları sitenizi indexleyecektir.
Ama ya küçük bir blogsanız, o zaman ne yapacaksınız? İşte özetle yapmanız gerekenler:
- Site haritanızı oluşturun ve Google’a yollayın,
- Google Search Console’u kullanın,
- Düzenli içerik girişi sağlayın,
- Sosyal medyayı özellikle Google Plus’ı etkili kullanın,
- Sitenize okuyucu çekin,