Grunt Nedir?
Grunt, kısaca bir görev çalıştırıcısıdır. Front-end’de ihtiyaç duyabileceğimiz, sürekli olarak çalıştırdığımız ya da iş yükü fazla olup ara-sıra çalıştırdığımız kod bloklarını otomatik olarak çalıştırmamıza yardımcı oluyor. Çalışma mantığını anladıktan sonra ve hâli hazırda yazılmış eklentileri gördükten sonra yapabilecekleriniz için hayal gücünüzü kullanmanıza gerek kalmayacaktır.
Grunt nedir, nasıl kurulur, kullanılır, örnekler vs olabildiğince değinmeye çalışacağım. Şimdi biraz derine inelim…
Grunt Nedir ?
Grunt, yukarıda da belirttiğim üzere görev çalıştırıcısı (koşucusudur), yani terimsel olarak ifade edilecek olursa task runner‘dır. Başka bir task runner olan Gulp’un sağlam bir rakibidir (diyorlar, bana göre ayrı kulvardalar). Görevleri belirler, yapması gerekenleri ifade eder ve çalıştırırsınız, tüm olay aslında bundan ibarettir. Örneğin;
- LESS ya da SASS kullanıyorsanız bu dosyanızı compile ettirebilir,
- Javascript dosyalarınızı minify ettirebilir,
- Bir çok javascript dosyanız varsa bunları bundle haline getirebilirsini
gibi daha bir çok alternatifiniz bulunmakta.
Bu saydıklarım sadece bir kaç örnekten ibaret elbette… Siz de kendi görevinizi oluşturabilir ve Gruntlayabilirsiniz – tabii yazılmışları önce bir incelerseniz boşuna zaman kaybetmez ve alternatif fikirler de elde edinebilirsiniz.
Grunt Kurulumu
Kurulum için öncelikle Node.js kurmanız gerekiyor. Eğer Node kurulu ise aşağıdaki satırı, komut satırında çalıştırarak kurabilirsiniz.
npm install -g grunt-cli
Kurmuş olduğumuz grunt-clidir. “CLI”, command line interface‘in kısaltmasıdır. grunt-cli’ı kurduktan sonra herhangi bir dizindeyken komut satırında grunt yazarak çalıştırabilirsiniz. Her proje için yeniden kurulum yapmanıza gerek yok.
Küçük not: eğer Node u yeniden kuruyorsanız ve Windowstaysanız command promt u yeniden başlatmanız gerekiyor.