Organik Yorumlar ve SEO
Blog yazarlarının birçoğu, ziyaretçi sayısının artmasını ve stabil okuyucu kitlesinin genişlemesini önemser. Sebebi gayet basit ve anlaşılır: İnsanoğlu olarak sesimizi daha fazla kişiye duyurabilme telaşı. Haliyle, SEO çalışmaları da blog yazarlarının, blog yaşam döngüleri içerisinde önemli bir yere sahip. Ben de bugünkü yazımda siteye gelen -abartılmamış ve suni olmayan- yorumların SEO üzerindeki etkisine değinmeye çalışacağım. Kısaca: Organik yorumlar ve SEO.
Blogunuza içerik oluştururken, birçok noktaya dikkat edersiniz. Anahtar kelime yoğunluğu, yazının ziyaretçi tarafından okunabilir uzulukta olması, rakiplerden farklı sunum yapma ve farklı bilgilere değinme gibi; birçok nokta… Yazıyı yayınladıktan sonra da yorumlara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kullanıcılar tarafından yapılan, organik yorumlara.
Blogger olmak ya da herhangi bir internet sitesinde şekilde içerik üretmek, sonrasında bu içeriklere gelen yorumları takip etmek zaman zaman zorlayıcı olabilir. Ancak dikkat edilmediğinde; sıralama kayıpları, ziyaretçi sayısında düşüş, gelirlerde düşüş gibi negatif etkilere maruz kalınabilir.
SEO İçin Organik Yorumlar
- Anahtar kelime varyasyonlarını artırır. Adsense başvuru reddi yazısında, 24 farklı yorum var. Bu yorumların yazıya sağladığı avantajlardan en önemlisi anahtar kelime varyasyonları. Benim aklıma gelmeyen ama ziyaretçinin aklına gelen arama kelimeleri, yazının daha sonra da bulunabilmesi açısından pozitif katkı sağlıyor.
- Soru soran ziyaretçiler, anahtar kelime + blog adresiniz şeklinde arama yaparak tekrar geliyorlar ve sorularının yanıtlanıp yanıtlanmadığını kontrol ediyorlar. Bu da aslında, uzun vadede sizin ilgili anahtar kelimede daha iyi bir konuma gelmenizi sağlıyor.
- Sayfada kalma süresi, etkileşim oranı, ziyaretçi geri dönüşü gibi metriklerde iyileşme meydana geliyor. Her ne kadar Matt Cuts, arama sonuçlarının listelenmesinde Analytics verilerini kullanmıyoruz dese de; kullanıcı deneyimi gibi büyük öneme sahip bir veriyi kullanmamaları imkansız geliyor kulağa. Bu nedenle bu metriklerde yaşanan iyileşme, blogunuzdaki yazının daha üst sıralara göz kırpmasını sağlayabilir.
- Sitenize link kazandıracak bir ortam oluşmasını sağlıyorsunuz. Yorum yapan kullanıcılar, genellikle düzenli okurlarınız ve ileride size link verebilirler! İnanmıyor musunuz? Blogger olmanın getirdikleri yazımda, Teakolik’te yaptığım bir yoruma referans verdim. Sizin düzenli okurlarınız da bunu yapabilirler 🙂
- İçerik kalitesinde artış sağlıyorsunuz. Tıpkı anahtar kelime varyasyonlarında artış sağladığınız gibi. Yazı içerisinde değinmeyi unuttuğunuz noktaları, okurlarınız yorumlarda size anımsatabilirler. Böylece içeriğiniz zenginleşecek ve kullanıcılarınızın sayfayla etkileşimi de artacak.