WordPress sayfa düzenleme nasıl yapılır
Belki de bu siteyi kurduğumdan beri en çok ilgi gören ve blog yazmaya başlayanların zorlandığı bir konu hakkında bu yazımla sizleri aydınlatmaya çalışacağım. WordPress sayfa düzenleme nasıl yapılır? Soru basit ancak cevaplaması biraz uzun olacak.
öncelikle sayfa ve yazı arasındaki farkı bilmiyorsanız bu konu ile alakalı yazmış olduğum yazıyı okumanızı tavsiye edeceğim. Sayfa deyince öncelikle bir ana sayfa ve hakkımda, iletişim, gizlilik kuralları, site kuralları vs. hazırlanan içerikler gelmektedir. Ana sayfada genellikle yazılan yazıların bir listesi bulunmaktadır. İletişim için form, yerinizi göstermek için harita, site içeriğinizi göstermek için bir sitemap şeklinde listeyi uzatmak mümkün.
Bir sayfayı yerli yerinde, bileşenler kullanarak hazırlamak için genellikle ücret ödenerek alınan temalarda hazır şablonlar bulunmakta ve her tema için bu sayfaların kullanımı ile ilgili bilgiler verilmektedir. Benim güvendiğim ve satın aldığım tema sitesi olan Themeforest içerisinde satılan temaların çoğunluğunda bu özellik var. Hatta bunların bir çoğu profesyonel bir sayfa düzenleme eklentisi olan Visual Composer ile birlikte gelmektedir.
WordPress kullanmamızdaki nedenlerin en başında birçok kaynağa ücretsiz ulaşabilmemiz ve desteğinin çok olması gelmektedir. Sayfa düzenleme için de blog yazan kişiler için kullanımı kolay, sürükle-bırak tarzında görsel olarak kullanılabilen birçok ücretli veya ücretsiz eklentiler bulunmaktadır. Bu tarz eklentiler yüklendikten sonra sayfa veya yazı düzenlemek istediğimizde editör içerisine eklenmekte ve görsel olarak istenilenler yapılabilmektedir.
Bu eklentilerden biri olan ve gerçekten kullanışlı, aynı zamanda da ücretsiz olan Page Builder by SiteOrigin adlı eklentiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Profesyonel ve ücretli eklentilerden eksik kalır yanı bulunmayan bu araçla dilediğiniz sayfaları rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
Nasıl yapabileceğimize bakalım
Eklentiyi yüklediğinizde yeni sayfa hazırlamak için Sayfalar > Yeni Ekle diyerek açılan yeni sayfa hazırlama editörünün sağ üst köşesine Page Builder adında yeni bir özellik eklenecek.
Bu menü tıklandığında aşağıda gördüğünüz gibi kendine özgü menü elemanları bulunan bir editör göreceksiniz.
Bu menülerin ne işe yaradığını temel olarak açıklayacağım, daha sonrasında kullandıkça rahatlıkla kavrayabileceğiniz bir sayfa hazırlama editörü olduğunu sizler de göreceksiniz. Mesela sayfanıza bir bileşen eklemek isteseniz Add Widgetbutonunu kullanacaksınız. Bu butonu tıkladığınızda sitenizde bulunan bileşenler içerisinden seçim yapabilmek için bir sayfa açılacak.
Buradan mesela son yazdığınız yazıların sayfanızda otomatik olarak görüntülenmesi için Son Yazılar bileşenini veya bir Slider eklemek istiyorsanız slider eklentisinin bileşenini eklemeniz yeterli. Eklediğiniz bu özellik sayfada oluşturulacaktır.
Bir sayfayı oluştururken bazı satır ve sütunlar ekleyerek bunların içerisine yazı veya bileşen eklemek isterseniz Add Row butonu ile bunu sağlayabilirsiniz.
Yukarıdaki örnekte göreceğiniz gibi bir sayfa açılacak ve buradan dilediğiniz kadar satır ve sütun ekleyebilir, ayrıca bu satırların genişliğini dilediğiniz ölçülere ayarlayabilirsiniz. Bu ayarlamalardan sonra eklediğiniz bir satır içerisine bileşen veya yazı eklediğinizde oluşturduğunuz şablon içerisinde eklenenler görüntülenecektir.
Mesela yukarıda kırmızı oklarla gösterilen kısımda 2 sütun içeren bir alan oluşturdum ve buraya 2 bileşen ekledim. Hemen bunun altında yeşil oklarla gösterdiğim 3 sütun içeren bir alan daha oluşturdum. Bu alanlara bileşen ekleyebileceğiniz gibi isteseniz yazı ve resimler de ekleyip görüntüleyebilirsiniz.
Basitçe kullanımını anlatmaya çalıştığım bu eklentiyle ilgili dikkat çekmek istediğim bir husus var. Eklenti kullanılırken editörün sağ kısmında Switch Editör yani editör değiştir butonu göreceksiniz. Eğer bu butonu kullanarak normal editör sayfasına dönerseniz yaptığınız tüm düzenlemeler kaybolabilir. O sebepten dolayı eklentiyi kullanarak oluşturduğunuz sayfaları en azından taslak olarak kaydetmeden bu editör sayfasından ayrılmayın.
Konu ile ilgili açıklayıcı olduğunu düşündüğüm bir yazı olduğunu umuyorum. Karşılaşacağınız sıkıntılarla ilgili aşağıda bulunan yorum kısmından veya iletişimsayfasından yazarak iletebilirsiniz.