Wp Yazı Sayfa Arsındaki Fark Nedir
WordPress kullanmaya başlayanların aklına ilk gelen sorulardan biri wordpresste sayfa ile yazı arasındaki fark nedir sorusudur. Hazırlanışı bakımından benzer özellikler taşımaktadırlar. Sayfa veya yazıyı web sitemizde açtığımızda görünüm yönünden de bir fark yok gibidir. O zaman neden iki değişik web sayfası hazırlama şekli bulunmaktadır?
WordPresste hazırladığımız birçok içerik yazı sekmesiyle hazırlanmaktadır. Bunlar belirli bir zaman dilimi içerisinde sıralanırlar. Dilediğiniz bir kısma bunları güncelden eskiye veya tersi bir şekilde listeleyebilirsiniz. Ayrıca bu yazıları kategoriler veya etiketlerle gruplayabilirsiniz. Web sayfanızı bu gruplamalara göre dizayn edip kullanıcının sayfalarınızı ziyaretini kolaylaştırabilirsiniz.
Ayrıca yazılarınızı ileri tarihli ayarlayabilir ve bu şekilde bir düzen içerisinde yazı yayınlayabilirsiniz. Bu yazılarınızı Google+, Twitter ve Facebook gibi sosyal ortamlarla da bağlayarak sitenizin güncelliğini koruyabilirsiniz.
Yazılar kullanıcılarla da etkileşim halindedir. Okunan yazılara yorumlar yapılabilir, siz yapılan yorumlara cevaplar vererek kullanıcılarla etkileşimli bir web sayfası sahibi olursunuz. Yorum kısmı wordpress ile varsayılan olarak gelmektedir ancak bazı eklentiler ile yazılarınıza Disqus veya Facebook ile değişik görünümlü yorum kısımları ekleyebilirsiniz.
Sayfa nedir?
Sayfa genellikle web sitenizin Hakkımızda, İletişim, Gizlilik Kuralları, Üyelik Şartları vb sabit sayfaların hazırlanmasında kullanılan öğelerdir. Sayfalarda yaptığınız değişikliklerde sitenin veri tabanına yazılarda olduğu gibi güncellenme tarihi tutulmaz. Yani eğer sayfanın bir yerlerinde 2004 diye bir tarih attıysanız bunu 2015’te yapacağınız değişiklikte elle düzenlemeniz gerekecektir. Sayfalara bazı sosyal bağlantılar veya yorumlar kısmı eklenebilse de bu pek kullanılan bir şey değildir. Tahmin ediyorum ki kullanım ile ilgili kuralları yazdığınız bir sayfanın ne paylaşılmasınız istersiniz ne de bu sayfaya yorum yapılmasını beklersiniz.
Genel olarak sayfa hazırlamada eğer tema kullanıyorsanız görsel editör eklentileri mevcuttur. Bunları kullanarak bir sayfaya mesela bir kategori ile ilgili tüm yazıları ekleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse videolarla birkaç eğitim amaçlı çalışmanız varsa bunları ‘videolu eğitim’ gibi bir sayfa hazırlayarak buraya başlıklar halinde koyabilirsiniz. İletişim, ulaşım (harita vb) gibi eklentilerinizin araçlarını sayfalara koyarak güzel bir hakkımızda sayfası hazırlayabilirsiniz.
Temel farklar
Yazılar zaman kaynaklıdır sayfalarda zaman kavramı yoktur
Yazılar sosyal medya ile etkileşimlidir, sayfalar değildir.
Yazılar kategori ve etiketlere ayrılır, sayfalar hiyerarşik bir yapıya sahiptirler.
Yazılar RSS ile takip edilir ancak sayfalarda bu yoktur.
Sayfaları kişisel temalarla düzenleyebilirsiniz ancak yazılarda bu yoktur, yani hepsi tek şekilde düzenlenir.
Akla gelebilecek bir soru da sayfa veya yazıda bir sınırlama bulunur mu? Hayır, wordpress için dilediğiniz kadar sayfa veya yazı hazırlayabilirsiniz.