CSS / XHTML’in Olmazsa Olmazları (2)
JS
Javascript klasöründe ilk bulundurmamız gereken şey AJAX uygulamalarımız için de kullanabileceğimiz efekt desteği olan sağlam bir javascript kütüphanesi. Benim tercihim eklenti yelpazesinin geniş olması ve eburhan’ın makaleleri sayesinde kolay kullanımı nedeniyle jQuery.
Diğer bir bulundurmamız gereken olay ise Flash nesnelerimizi tasarımımıza sorunsuz bir şekilde gömmek için kullanacağımız swfobject‘in javascript dosyası. Flash için neden normal kod yerine swfobject kullanıyoruz derseniz hemen söyleyeyim. swfobject sayesinde:
- Flash nesneleriniz tüm tarayıcılarda sorunsuz bir şekilde görüntülenir,
- Web standartlarına tamamen uyumludur,
- Tasarımdaki diğer unsurlara uyum sağlar, altta/üstte kalma gibi bir sorunla karşılaşmazsınız,
- Internet Explorer’daki flash nesneyi çalıştırmak için gereken fazladan bir tıklama sorunu ortadan kalkar.
Bu klasörde bir de kaliteli tasarımlarda büyük boyutlardaki yazı karakterlerini güzel göstermek için kullandığımız sFIR teknolojisinin dosyalarını barındırırız. Gerçekten de çok faydalı olan bu uygulamanın javascript dosyasını için bu klasör uygun bir yuvadır.
Flash
Bu klasörde öncelikle tasarımda kullanacağımız Flash nesneleri barındırırız.
Tasarımda kullanacağımız Flash nesneler için swfobject kütüphanesini kullanacağımızı söylemiştim. Bu kütüphane ile birlikte Adobe‘un expressInstall.swf isimli bir dosyası gelir. Bu dosyayı da flash klasörüne yükleyebiliriz.
Bir önceki başlıkta (JS) bahsettiğim sFIR kullanıldığında elimizde javascript dosyasının yanında bir de SWF dosyası kalır. İşte bu dosyayı da flash klasörüne yükleriz.
Resimler
Resim halindeki tasarımı koda dökerken bütün resmi parçalara ayırır ve bu parçaları resimler klasöründe saklarız. Bu klasördeki resimleri stil dosyamız (CSS) vasıtasıyla anasayfamızda bütünler ve (index.html) görüntüleriz.
Sonuç
Bu makalede resim halindeki bir tasarımın web standartlarına (W3C) uyumlu, tüm tarayıcılarda sorunsuz görüntülenen ve son teknolojiler (CSS, AJAX, sFIR) kullanılarak nasıl kodlanacağına ve neler gerekeceğine dâir bir yol haritası çıkarmaya çalıştım. Bundan sonraki yazılarımda bu teknolojilerin daha önce anlatılmamış olanlarını veya anlatımı zayıf olduğu için anlaşılmamış olanlarını tek tek ele almayı düşünüyorum.