Ana ve Alt kategori sorgularında, her defasında sunucu ve veritabanından sorgu çekmektense, bir defada kategori ve alt kategorileri JSON formatında alıp, JQUERY ile basit bir sorgu-eşleştirme işlemi kullanabiliriz.

Web standartlarının gelişmesiyle birlikte yeni teknolojiler ortaya çıkıyor ve birleşiyor. Ajax ve jQuery kombinasyonu bu birleşimlerin en güzel örneklerinden biridir.

Ajax ile yeni tanıştığımız dönemlerde, Ajax denen bu yöntemi kullanmak deneyimli yazılımcılar için bile zor olabiliyordu. Basit bir form ile veri göndermek için bile, onlarca satır kod yazmak gerekiyordu. Üstüne üstlük, yazdığınız bu kodun tüm tarayıcılarda sorun şekilde çalışacağının garantisi de yoktu. Yani her tarayıcı için farklı kodlar yazmak, bunları her seferinde tüm tarayıcılar için test etmek bizler için zorunlu bir hal almıştı.

Günümüzde, işte tam bu noktada, jQuery denen nimet, yani teknolojik adıyla “kütüphane” imdadımıza yetişiyor. Çok kısa kodlar ile, tüm tarayıcılarda sorunsuz çalışan Ajax istekleri yapabiliyoruz.

Bu makalemi 4 ana başlık altında ele alacağım.

Ajax İstekleri
Ajax Olayları
Yardımcı Fonksiyonlar
Kısaltılmış Metotlar

Örnek:

categories-json

// loop outer array, each object in array has 2 properties `Category (string)` and `data (array)`
$.each(data, function (idx, obj) {
var $select;
// category determines which `select` element
if (obj.Category == ‘Action Status’) {
$select = $(‘#edit-Status’);
} else {
$select = $(‘#edit-Priority’);
}
// option parsing is the same for both types

// loop over the `data` property array
$.each(obj.data, function (dataIndex, dataObj) {
var option = ” + dataObj.cfg_item + ”
$select.append(option);
});
});

Örnek 2 :

Bu uygulamamızda kullanıcı sayıları 1 den 8’e kadar küçükten büyüğe doğru sıralayacak. Program ilk açıldığında sayılar rastgele dizilecek. Kullanıcı kaydırmak istediği sayıyı girecek. Eğer hamle geçersizse kullanıcı uyarılacak ve tekrar sayı girmesi sağlanacak. Her hamleden sonra ekrana sayılar yazdırılacak. Örnek olarak:

1 5 3

6 2

8 4 7

 

Kullanıcının hamle yapabilmesi için girmesi gereken sayılar. 2, 3 veya 7 dir. Bunlar dışında girilen hamleler geçersizdir.  Sıralama

1 2 3

4 5 6

7 8

olduktan sonra kullanıcıya sıralamayı kaç hamlede yaptığı bilgisi verilecektir.