Kendi SEO’nuzu Yapımaya Ne Dersiniz

 Bu yazıda, daha detaylı bir inceleme yapacağız ve başarılı bir SEO çalışması için aşama aşama nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaşacağız.

 

  • 1. SEO Eksiklerinin Tespit Edilmesi

Eğer ziyaretçi sayısı konusunda sorun yaşıyorsanız ya da daha iyisinin olabileceğini düşünüyorsanız; bir yerlerde bir eksiklik var demektir. Önce sitenizin SEO bakımından eksiklerini tespit etmelisiniz. Yaygın olarak gördüğüm bazı eksiklikler şöyle: Düşük içerik güncelleme sıklığı, dengesiz ve niteliksiz backlink alımı, SEO uyumsuz hazırlanan veya spama vardırılan içerikler gibi problemler başlıcaları. Bu eksikleri tespit etmeye başladığınızda, ilk ve en önemli adımı atmış olacaksınız. Eksiklerin nasıl tespit edileceğinden emin değilseniz, sizi site SEO analizi başlığına alalım. =)

  • 2. Eski İçerik ve Backlinklerin Düzeltilmesi

SEO uyumlu olarak yazılmayan içerikler hazırlanan yazılarınızı mutlaka düzenleyin. Böylece daha önce sıralama aldıramadığınız yazılarda ve sitenizin genel durumunda pozitif bir hava oluşacaktır. Bana kalırsa en önemli SEO adımı budur. Eski yazıları SEO uyumlu hale gelecek şekilde yeniden kaleme alabilirsiniz. Eğer randıman alamadığınızı ya da yazının kurtarılamaz olduğunu düşünüyorsanız; sitenizin SEO durumunu etkilemeden bu yazıyı kaldırın.

Backlinkler içinse, niteliksiz backlinklerden vazgeçmeniz gerekiyor. Link çiftliğine dönmüş sitelerden alacağınız linklerin faydadan daha çok zarar getireceği kesin. Bu nedenle, bu linkleri kaldırmanız gerek. Kaldıramıyorsanız… Bu durumda da Google’ın sunduğu link reddetme aracını kullanacaksınız. Google harika bir yardım sayfasıyla size bu konuda yardımcı olacaktır. =)

  • 3. Tema Düzenlemeleri

Temanızın SEO’ya etkisinden daha önce Ehliblog’da bahsetmiştim. Eğer temanız, ekran çözünürlüğüne duyarlı değilse, çok sayıda W3 hataları içeriyorsa, tema yapılandırmalarınız doğru değilse; bunları hızlı bir şekilde çözüme ulaştırmanız gerekiyor. Bu değişiklikleri yapmak zor geliyorsa ya da uğraşmak yerine yeni bir temaya geçmeyi düşünüyorsanız; blogunuz için doğru temayı seçmelisiniz. Tema düzenlemelerini de yaptıktan sonra, daha detay çalışmalara yönelmeye başlayabiliriz =)

SEO çalışmalarında tema seçimi önemlidir.
Kendi SEO’nuzu yaparken, tema seçimine dikkat etmelisiniz.
  • 4. İçeriklerin Sürekli Paylaşımı

Hepimiz bloglarımızda bir şekilde içerik üretiyoruz. Belirli anahtar kelimelerde ürettiğimiz bu içeriklerin iyi sıralamalarda olmasını ve daha çok kişiye ulaşmasını istiyoruz. Ama yazıyı yazdıktan sonra, paylaşmaya üşeniyoruz… Allah da bizi bildiği gibi yapsın! Koca yazıyı yazmaya üşenmeyen insanlar, sosyal medyada paylaşmaya üşeniyor. Üşenmeyin. Yazı yayına alınınca hemen paylaşımlarınızı yapın. Bu süreklilik arz etmeli.

Hatta yeni yazı yayınlayamadığınız dönemlerde, forumlarda, imleme sitelerinde ve yazar kafe gibi platformlarda yazılarınızın linklerini paylaşın. Elbette spam yapmayın ama yazılarınızı da paylaşmadan bırakmayın.

  • 5. Arama Sıralamalarının Analizi

Hangi kelimelerde, hangi sıradasınız bakıyor musunuz hiç? Aklınıza bile gelmiyor mu? O zaman tanışmanızın zamanı geldi: Google sıralaması öğrenme araçları =) Psikopat derecesinde sorgulamayın ama haftada bir gün de olsa pozisyonlarınızı kontrol edin. Arama sonucunda geriye düştüğünüz içerikleri kontrol edin. Elbette üst sıralamalara gelen rakiplerinizi de. Sonrasında rakiplerinizin neler yaparak sıralama aldığını öğrenmeniz iyi bir fikir olabilir. Özellikle rakiplerinizin backlinklerini öğrenmek ve karşı atak yapmak rekabetçi bir davranış olacaktır.

  • 6. Belgelerin Gücü

Dokümanlar, bildiğiniz gibi artık arama motorları tarafından taranabiliyor. Özellikle PDF, PPT ve DOC formatındaki dosyalar; daha nitelikli dosyalar olarak kabul görüyor. Sıradan bir web sayfasından farklı formata sahip olan bu dosya tiplerinden alınan backlinkler de daha pozitif kabul ediliyor.

Siz de SEO çalışmalarınızı planlarken; belgelerin gücünden yararlanmayı planlamanıza dahil edebilirsiniz. Aşırıya kaçmadan ve alakalı bilgiler içeren belgelerden sitenize sağlayacağınız linkler, sıralamalarınıza pozitif etki edecektir. Özellikle kullanım kılavuzları, konu anlatımları gibi nitelikli dokümanlar hazırlamaya özen göstermeniz yerinde olacaktır.

  • 7. Doğal Link Çeşitliliği Sağlayın

Linkleriniz hep aynı tarzda mı? Peki neden? Yeni backlink kaynakları bulmakta mı zorlanıyorsunuz? Yapmayın ama! Sürekli aynı yerlerden sağlayacağınız backlinkler, size bir süre sonra yarar sağlamayı bırakacaktır. Bu nedenle, sürekli aynı yerlerden link almaktan kaçının. Mesela, bu hafta sitenizi dizinlere kaydediyorsanız, önümüzdeki hafta tanıtım yazılarına ağırlık verin. Bir sonraki haftada, doküman backlinklere yönelin. Ondan sonraki hafta imleme sitelerini kullanın. Daha da sonra forum tanıtımları, blog yorumları vs…

Böylece birçok alan adından backlink sağlayacak, doğal görünecek, spam riskini düşürecek ve istediğiniz kelimelerde kalıcı olarak yükselmeye başlayacaksınız. Elbette önceki 6 SEO adımını da doğru bir şekilde uygularsanız =)

  • 8. Arama Konsolu Tarama Hatalarının Kontrolleri

Arama konsolu ya da daha bilinen adıyla webmaster tools üzerindeki hataların da belirli zamanlarda kontrol edilmesi, düzeltilmesi ve hatalı sayfaların düzeltilmiş sayfalara yönlendirilmesi gerek. Bu işlemleri ayda bir yaparsanız; sitenizde 404’e düşen sayfalar başta olmak üzere, tarama hatalarını bulabilir ve gerekli önlemlerinizi sitenizin arama motorundaki yerini kaybetmesinden önce alabilirsiniz. Webmaster tools kavramını ilk kez duyuyorsanız ve ilk yapılandırmaları dahi yapmadıysanız; sizi Webmaster Tools Yapılandırma Ayarları başlıklı yazıya davet edeyim.

Kendi SEO çalışmalarınızı kendiniz yürütecekseniz, webmaster araçlarındaki hataları da zaman zaman kontrol etmelisiniz.

Son Sözler

Siteniz için SEO çalışmalarını kendiniz yürütmeye başlayacaksanız, yukarıdaki maddelere ilave olarak asla aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye edebileceğim iki şey var:
  1. SEO bugün yapılıp yarın sonuç alınan bir şey değildir, bir süreçtir. Bu süreci ne kadar nitelikli yönetirseniz, uzun vadede rakiplerinize karşı o kadar avantajlı bir konuma gelirsiniz.
  2. Üşenmeyin. İçeriği hazırladığınızda, sosyal medyada, forumlarda vs. paylaşmaya üşenmeyin. Ama bu paylaşımları sadece backlink için yapmayın. Backlink olmadan da Google’da yükselebileceğinizi bilin.
Siz ne dersiniz, kendi SEO’nuzu yapmaya hazır mısınız?