Android 6.0 Marshmallow sürümünde Root işlemi daha güvenli. Root kök dosyaları artık sistem bölümüne yüklenmiyor. Yapılan Root işlemi cihazı garanti dışı bırakmayacak.

marshmallow ile ilgili görsel sonucu

platformu seçtiğini dile getiriyor. Android cihazları özelleştirmek için Google Play‘deki uygulamalar yeterli olsa da bazen Root gerektiren özelleştirme araçları da kullanılması gerekiyor.

Root Nedir?

Root temelinde sistem dosyalarına erişim yetkisinin sağlanması anlamına geliyor. Root’lu Android telefon veya tabletlerde sistemsel modifikasyonlar yapılabilmenin yanında farklı ROM‘lar da yüklenebiliyor. Ancak Root işlemi sistem dosyalarını erişime açtığı için cihazı garanti kapsamı dışında bırakıyor.

Android kullanıcılarının yakından tanıdığı Chainfire, Android 6.0 Marshmallow ile Root bölümünde büyük bir adım attıklarını duyurdu. Chainfire, Android 6.0 Marshmallow için Root işlemini için gerekli olan kök dosyaların /system klasörüne yüklenmediğini açıkladı. Root’lu Android kullanıcıları cihazlarını fabrika ayarlarına döndürdüğü zaman Root dosyaları /system klasöründe olmadığı için Root siliniyor.

Android 6.0 Marshmallow için Root işleminde system klasörüne kopyalanmayan kök dosyaları Android telefon veya tabletin garanti dışı kalmasının önüne geçiyor. Örneğin Root’lu Android telefonunuz bozulduğunda fabrika ayarlarına geri döndürebilir ve hiç Root’lu kullanmamış gibi görünebilirsiniz. Ancak Android 6.0 için Root işleminin bu avantajın yanında bazı dezavantajları da beraberinde geliyor.

Android 6.0 için Root işleminin dezavantajı olarak; Root yetkisi isteyen uygulamaların eski Root sistemi üzerine inşa edilmesinden dolayı çalışmaması ve ROM atma işleminde eski Root yetkisine göre hazırlanan ROM’ların Android cihazlara zarar vermesi gösteriliyor. Ancak bu durumun geçici olduğunu, gerekli güncellemeler yapılınca Chainfire’a yeni Root sistemine uyum sağlanacağını belirtelim.

Android Root

Root işlemi ve terimi hem Windows işletim sistemlerinde hemde Android işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Bizim alanımız ise android root işlemi olduğu için android işletim sistemlerinde ki anlamını sizlere aktarmam gerekiyor ancak bu konu iç içe olduğu için ikisini birden aktaracağım sizlere. Bu konu iç içe derken neyden bahsettiğimi merak ediyorsanız sizlere şöyle açıklayayım. Android işletim sistemi Linux tabanlıdır ve bu nedenle aynı terimler kullanılmaktadır. Windows işletim sisteminin root’lu halide Linux’tur diyebiliriz. Android root ile de zincirlerimizi kırarız ve tüm izinleri elimize alırız. Bu noktada da ne işe yarar konusu devreye giriyor.