VPN Nedir? Nasıl Çalışır?

Belirli sitelere konulan erişim engellerindeki artışın VPN kullanımının artmasındaki rolü yadsınamayacak kadar fazla. Peki, son zamanlarda sıklıkla adından bahseder olduğumuz bu VPN tam olarak ne işe yarıyor?

Orijinal adıyla Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) VPN, en temel anlamda internet üzerine kurulmuş olan sanal bir bilgisayar ağıdır. Bu özel ağ ile erişim izninin olmadığı veyahut fiziksel bir erişim sağlanamayan ağlara bağlanılabilmektedir. Yani uzun lafın kısası sizi fiziksel olarak bulunmadığınız bir yerdeki internet ağına bağlıyor.

VPN ile bilgisayarınız internet ağı üzerinde bağlanılacak ağa şifreli bir tünel açar. Açılan tünel şifreli olduğundan ötürü herhangi bir şekilde, bir profesyonelin gözüne çarpmadığı müddetçe, dışarıdan gözlenemez. VPN çözümleri, cihazınıza özelleştirilmiş bir ağ sürücüsü yükler ve bir çeşit sanal ağ bağdaşlaştırıcısı gibi davranarak bağlanılan karşı ağdan bir IP adresi verir. VPN’ler en çok erişim zorluğu çekilen sitelere kolaylıkla erişim sağlama amacıyla kullanılıyor. Bu işlemi arka planda bu işlemi IP adreslerini değiştirerek yapar.

IP adreslerindeki değişim sayesinde yasaklı sitelere giriş yapılabilmektedir. IP yani internet protokol adresi kullanıcının bir nevi internet üzerindeki pasaportudur. IP adresi vasıtasıyla, internet erişimi sağlanılan cihazın hangi server sağlayıcısını ve ağı kullandığını, coğrafi lokasyonunu gibi pek çok bilgiye erişilebilir. 2 adet IP adresi vardır. Bunlar sürekli sabit ve alıcı olan Statik IP adresi ve internete bağlanılan cihaza her seferinde farklı bir şekilde tanımlanan, geçici Dinamik IP adresidir. IP adresleri noktalarla ayrılmış olan 4 adet 8 bitlik sayı ile ifade edilir. Sekizli (öktet) adı verilen bu sayılar en fazla 3 rakamlıdır ve 254’ten büyük değildir. IP adresinizi merak ediyorsanız, IP adresinizi Chip’te sorgulayabilirsiniz.

VPN’e tekrar dönmek gerekirse, internette ya da mobil telefon üzerinden arama yaptırdığınızda karşınıza ücretli ve ücretsiz olmak üzere pek çok VPN hizmeti çıkacaktır. Bir VPN hizmetinden yararlanmadan önce VPN’e ihtiyacınız olup olmadığını belirlemeniz oldukça önemli. Şayet bir VPN hizmeti almaya karar verdiyseniz, amacınıza uygun olarak bu hizmeti sağlayan firmalarla iletişime geçebilirsiniz.