WordPress 3.0 ile çoklu blog ya da blog networku oluşturmak

WordPress3.0 ile hayatımıza giren yeniliklerden bir tanesi de tek çatı altında (tek alan adı ve bir çok alt alan adı kullanarak) çoklu blog oluşturabilmek. Peki WordPress ile blog networku nasıl kurulur? Bu işi eskiden özel bir sürüm olan WordPressMu (Multi User) ile yapabiliyorduk, şimdi ise bu özellik tamamen WordPress 3.0 içersine entegre edildi. WordPress3.0 ile bu işi nasıl yapabileceğimize bakalım;

Başlamadan önce bilmenizde yarar var. Eğer WordPress kurulumunuz klasör altında ise WordPress 3.0 kullanarak bir blog network oluşturamazsınız.  Yani WordPress kurulumunuz siteniz http://azgezmis.com/wordpress şeklinde olmamalı. Site adresiniz ile wordpress adresiniz aynı olmalı.

Bunun yanında kullandığınız barındırma (hosting) hizmetinin wildcard desteği (*) sunması gerekiyor. Bazı paylaşımlı hosting sağlayıcılar bu hizmeti vermiyor. O yüzden öncelikle bunun da kontrol edilmesi gerekiyor.

Öncelikle wp-config.php dosyasında bir düzenleme yapmamız gerekecek. wp-config.phpdosyasını text editör ile açarak aşağıdaki satırı buluyoruz ;

1
/* Hepsi bu kadar. Mutlu bloglamalar! */
ve bu satırın hemen altına;

1

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
kodlarını ekliyoruz.

WordPress yönetici ekranına giriş yaptıktan sonra tüm eklentilerimizi etkisiz hale getiriyoruz. Bazı eklentiler multisite özelliğini desteklemediklerinden (örneğin Google XML Sitemaps) hata alma olasılığınız var, çalışan eklentiler sonradan tekrar etkin hale getirilebilirler.

Ayarlar > Genel Ayarlar yolunu izleyerek Site adresi (URL) kısmındaki değerde eğer www eki varsa bunu kaldırıyoruz yani http://www.azgezmis.com yerine http://azgezmis.com yazarak değiştiriyoruz.

Araçlar > Ağ yolunu izleyerek Ağ detaylarını giriyoruz ve Kur butonuna basarak devam ediyoruz. Eğer aşağıdaki gibi bir hata alırsanız;

Uyarı! Genel DNS doğru ayarlanmamış olabilir!

Hosting şirketinizle görüşerek hizmetinizde wildcard desteği olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Hata almadan devam ederseniz ekrandaki yönergeleri takip ederek devam edebilirsiniz. Bu yönergelerle WordPress kurulumunuza ait wp-config.php ve .htaccessdosyalarında ek birkaç değişiklik yapıyorsunuz. Bu değişiklikleri yapmadan önce yedeklerinizi almanızda fayda var. Ek olarak /wp-content/  altında blogs.dir adında bir klasör açmanız gerekecek.

Tüm bunları yaptıktan sonra sisteme tekrar giriş yaparsanız yönetici panelinin artık Süper Yönetici olarak değişmiş olduğunu göreceksiniz. Burası daha önce olmayan fakat şimdi sahip olduğumuz bazı detaylı ayarlamaları yapmanıza olanak tanıyor. Örneğin kullanıcıların almasını istemediğiniz bazı alt alan adlarına bloke koyabilirsiniz. Ya da kullanıcıların yüklemelerine dosya tipine veya boyutuna bağlı sınırlandırmalar getirebilirsiniz, oluşturulan her yeni blogun ilk yazısı, ilk yorumunu sizin istediğiniz bir yazı ile değiştirebilirsiniz. Kullanıcılara üye olduklarında otomatik ulaşacak hoş geldin epostasını düzenleyebilirsiniz.