print_r() Fonksiyonu Kullanımı
print_r() fonksiyonu esasen PHP’nin diğer yazdırma fonksiyonları gibi (echo, print) değişkenleri yazdırmaya yarar. Ancak print_r()fonksiyonunu diğerlerinden ayıran özellik dizileri yazdırmasıdır. Yani echo ve print ile dizileri yazdıramayız ama print_r() ile diziyi ve bütün indislerini yazdırabiliriz. Çoğunlukla elle hata ayıklama yaparken programcılar tarafından kullanılır.
print_r() fonksiyonu ekrana değişkenleri yazdırma komutlarındandır. Biz şuana kadar yazdırma işlemlerini echo komutuyla yaptık fakat bu ekrana dizileri yazdırmaz. Bu konumuzda bahsedeceğimiz print_r() fonksiyonu ile hem dizideki elemanların tümünü nasıl ekrana yazdıracağımızı göreceğiz hemde echo ve printfonksiyonlarına bakacağız bunların arasında ufak bir farklılık var ve az biliniyor bu konularada değineceğiz.
Örnek 1)
<?php $dizi = array("Mavi","Sarı","Yeşil"); print_r($dizi); // Çıktı: Array ( [0] => Mavi [1] => Sarı [2] => Yeşil ) ?>
Örnek 2)
<?php $dizi = array ('Kitap' => 'Küçük Prens', 'Dizi' => 'Nikita', 'Film' => array ('Testere', 'Matrix', 'Hobbit')); print_r ($dizi); /* Çıktı Array ( [Kitap] => Küçük Prens [Dizi] => Nikita [Film] => Array ( [0] => Testere [1] => Matrix [2] => Hobbit ) ) */ ?>
Print komutu ise belirttiğimiz ifadeyi yazarsa, yazdığına dair true değerini döndürür, yazamazsa yazamadığına dair false değerini döndürür.
Gerekmedikçe print komutu kullanılmaz çünkü; print fonksiyonu geriye değer döndürmeleriyle küçükte olsa hız yavaşlamasına sebep olurlar bu ufak sistemlerde fark edilmez ama büyük sitelerde farkedilir bir yavaşlama olur.