USB TYPE-C KABLOSU NEDIR?

USB Type-C kablosu, USB-3.1 olarak da bilinir ve halen kullanılmakta olan yeni USB teknolojisi 2015 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu tek kablo, birden fazla cihazı bağlamanızı sağlar. Bu yeni kablo hakkında bilmeniz gereken şey, önceki USB Type-A ve USB Type-B kablolarından daha küçük olmasıdır. Bu, bu yeni kabloyu mevcut USB portlarınızda kullanamayacağınız anlamına gelir. Bununla birlikte iyi haber şu ki, bir adaptör kullandığınız sürece yeni USB Type-C kablosu aşağı doğru uyumludur.

USB'deki en küçük kablo olan USB-C kablo, tüm ihtiyaçlarınız için bir çözüm.  [Kredi: © iStockp
Yeni USB Type-C kablosu USB 3.1 olarak da bilinir. USB kablolarının önceki üç sürümü olan 1.1, 2.0 ve 3.0 sürümleri vardı. Type-C veya 3.1 sürümü, önceki üçüne göre dört ana avantaja sahiptir:
  • SB 3.0’dan iki kat daha hızlı olan 10Gpbs’de daha hızlı.

  • Artan güç çıkışı 20 Volt (V), 5 Amp (A). Bu, sadece 5V ve 1.8A olan USB 3.0’dan daha büyük.

  • Güç iki yönlüdür. Diğer tüm sürümler sadece çevre birimlere ev sahipliği yaptı. Tip C USB, bir çevresel aygıtı şarj edebilmek dışında bir ana aygıtı da şarj edebilir. Bu, bir çözümün tüm cihazlarınızı çalıştıracağı anlamına gelir.

  • Önceki üç sürümün tümünde kablo yapılandırması Type-A’dan Type-B’ye idi. Yeni Type-C USB kablosunda, her iki uç da tersine çevrilebilir tornavida yönüdür. Başka bir deyişle, fiş her iki uca da takılabilir ve çalışacaktır. Bu, fişi takmaya çalışırken hayal kırıklığını ortadan kaldırır.

USB 3.0’ın bağlantı noktaları ve konektörleri önceki sürümlerinkinden daha fazla pile sahip olmasına rağmen, hızlı hızlar ve yüksek güç çıktıları sunabilirler, pimler önceki sürümlerle çalışır.

USB kabloların piyasaya sürülmesinden bu yana adaptörler ilk defa gerekli. Type-C USB gelecekte dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Tasarım, gelecekteki USB sürümleri için kaldıracaktır.