WordPress ’ te linkleri html yapmak

WordPress birçok tanımda “bir içerik yönetim sistemi” olarak tanımlanır. Peki nedir “içerik yönetim sistemi”? İçerik yönetim sistemindeki içerik kelimesi bildiğiniz web sayfası içeriğidir. Bildiğiniz gibi “body” etiketinin içerisine yazdığınız herşey web sayfasının içeriğini oluşturur. İşte siz de bir web sitesi oluşturacaksanız bu web sitesini web sayfalarını tasarlayarak yapabilirsiniz. Web sayfalarının içerisinde de “body” etiketi bulunur. Bu “body” etiketleri aslında web sitesini kullanan ziyaretçilere yansıyan tarafıdır.

İşte siz de bu içeriği güncellemek, silmek, yeni içerik eklemek, içeriğe resim eklemek, video eklemek gibi daha sayabileceğimiz birçok işlemi WordPress sayesinde yapabilirsiniz. WordPress nedir ne işe yarar sorusuna bu bir yanıt olabilir. Kısacası WordPress bir internet sitesi hazırlamak isteyenler için oluşturulmuş, gelişmiş özelliklere sahip, güvenli etkili hızlı bir yapının ta kendisidir. Matt Mullenweg adında 19 yaşındaki genç tarafından 2003 yılında oluşturulan bu sistem, yine onun öncülüğünde dünyanın en çok kullanılan, bilinen blog site yapısını baz alan yapıya dönüşmüştür. WordPress programlama olarak PHP dilini kullanır. Ayrıca “open source” adını verdiğimiz açık kaynak kodlamayı kullanan WordPress ücretsiz olarak kurulup, kullanılabilir. Günümüzde en son bugün itibariyle 3.9 versiyonuna kadar ulaşılmış ve geliştirilmiştir.

Bazı sitelerde görmüşsünüzdür, adres satırında http://www.siteadi.com/kategoriadi/makale.htmlşeklinde görünen adresler. İşte bu, seo diye bilinen ve .htaccess yardımıyla yapılan bir nevi optimizasyon işlemidir. Bu şekilde çalışan bir web sitesini Google ve Yahoo gibi arama motorları hem daha çabuk indexleyecek hemde adres satırındaki isimlerden dolayı sayfanın içeriği hakkında daha kolay bilgi edinebilecektir. Adres satırında illaki .html uzantısı olması gerekmez, http://www.siteadi.com/kategoriadi/makale şeklindeki bir görünüm de aynı işi görecektir. Ama en çok kullanılanı .html olan şeklidir.

Gelelim WordPress’te bu işlemin nasıl yapılacağına.
Öncelikle wordpress’in kurulu olduğu root yani kök dizinde boş bir .htaccess dosyası oluşturalım. Eğer zaten .htaccess dosyası varsa hiçbirşey yapmadan aşağıdaki adımları izleyelim.

Ayarlar » Kalıcı Bağlantılar sayfasını açımız.

Varsayılan bağlantı yapısı seçili haldedir. Özel yapı’yı seçelim ve yandaki kutucuğa: /%category%/%postname%.html yazalım.
Daha sonra Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayalım.

Artık sitenizdeki tüm bağlantılar http://www.siteadi.com/kategoriadi/makale.html şeklinde görüntülenecektir.

Eğer .htaccess dosyanızın yazılabilir olmadığına dair bir hata mesajı gelirse, sitenizin ana dizininki .htaccess dosyanız için Linux sunucularda 777 iznini vermelisiniz.

Diğer seçenekler

www.siteadi.com/deneme-yazisi.html
şeklinde görünmesini isterseniz.
/%postname%.html

www.siteadi.com/1-deneme-yazisi-aaa.html
www.
siteadi.com/2-deneme-yazisi-bbb.html

şeklinde görünmesini isterseniz.
/%post_id%-%postname%.html

www.siteadi.com/deneme-yazisi-1.html
www.
siteadi.com/deneme-yazisi-2.html
şeklinde görünmesini isterseniz.
/%postname%-%post_id%.html

www.siteadi.com/1.html
www.
siteadi.com/2.html

şeklinde görünmesini isterseniz.
/%post_id%.html