Php’ de MySQL Kullanım İşlemleri

MySQL sunucusu ile bağlantı sağlamak.

Her protokolde olduğu gibi mysql’de de öncelikle bir bağlantı sağlayıp bu iletişim protokolü üzerinden işlemler yapacağız. MySQL’i komut satırından kullananlar bilir ki, mysql client’da sifremizi girdikten sonra ilk iş olarak bir tablo seçer ve sonrasında da yazdığımız güçlü sql sorgulara bakarız. Temel olarak bağlanıp bir veritabanı seçmemiz gerekiyor sorgularımızı işletmek için. PHP’yi mysql destekli derlemişseniz mysql extension’ı yüklenmiş demektir. Eğer yüklü ise mysql fonksiyonlarını işletebiliriz. MySQL fonksiyonları hakkında daha ayrıntılı bilgiyi php dökümantasyonundan alabilirsiniz.

MySQL’e bağlanabilmek için 3 kritere sahip olmamız gerekir. Birincisi bağlanacağımız host’dur. Üzerinde çalıştığımız bilgisayar olduğundna dolayı genellikle localhosttur. İkinci parametre kullanıcı, son parametre de bu kullanıcının şifresidir. İster php’den ister başka bir client’dan bağlanmaya çalışın; ancak bu bilgiler doğrultusunda bir mysql bağlantısı edinebilirsiniz. PHP’de bağlantı işlemini mysql_connect() fonksiyonu yapıyor. Bu fonksyiona sırasıyla host, k.adi, şifre parametrelerini belirtmemiz gerekiyor. Örnek bir bağlantı sayfası :
Ekran Alıntısı

Görüldüğü gibi önce bağnatı ayarlarımızı yaptık, ardından bu değişkenleri kullanarak $baglanti adlı değişkene bir mysql bağlantısı atadık. or die kalıbı her komutta kullanabileceğimiz bir kalıptır. or die’dan önceki fonksiyonda işletim hatası olursa die()’da belirttiğimiz ifade ekrana basılır ve script çalışması durdurulur. mysql_error() fonksiyonu ise bir önceki mysql işleminde oluşan hatayı verir.
Şimdi bu bağlantıyı kullanarak bir veritabanı seçeceğiz. Çünkü sorguları çalıştırabilmek için öncelikle bir bağlantı sağlamış ve bir veritabanı üzerinde bulunuyor olmamız gerek.

Veritabanı seçimini de mysql_select_db() fonksiyonu ile yapacağız.

Ekran Alıntısı

Böylece “veritabanim” adlı veritabanını seçtik. Artık sorgularımızı bu veritabanı üzerinde işletebiliriz.
Sorguları işletmek için ise mysql_query() foksiyonunu kullanacağız. Bu fonksiyon tek parametre ile çalışıyor. Daha önce yapılmış bağlantıyı ve seçilmiş veritabanını kullanıyor. Bu tek parametre de işleteceğimiz sql sorgusunu içeren stringdir.
Şimdi temel mysql işlemlerinde kullandığımız sql sorgularını görelim..

Temel mysql işlemleri nelerdir?

MySQL’de temel (ve genel) olarak yaptığımız işlemler bir tabloya veri eklemek, bu verileri çekmek, güncellemek ve silmektir. Bu işlemler için ayrı ayrı sql yapıları kullanacağız. Bazı işler daha sistem kurulurken kullanılır. Mesela bir veritabanı yaratmak, ya da yeni tablo oluşturmak.. Bu işlemleri sistemlerde her zaman yapılan işler arasına alamayız.. Onun için bu işlemleri bilgisayarınızda sistemi geliştirirken yaparız. Bunları phpMyAdmin programı (http://www.phpmyadmin.net) ile yapmanızı öneririm. Basit bir arabirimi ve Türkçe desteği var. phpMyAdmin ile başlangıç işlerini hatta rutin işleri yapacak olan sorguları da yazarken/geliştirirken bile kullanabilirsiniz.
Aşağıda bazı anlatımlar göreceksiniz, bu anlatımları tablo adlı bir tablo üzerinde yapacağım. Basitçe tabloda; kullanici, kayit_tarihi, eposta ve ziyaret_sayisi alanları var olsun. Birlikte çalışmak için şu sql’i çalıştırıp siz de deneme tablosu oluşturabilirsiniz :
Ekran Alıntısı