Yazıyı okumaya devam etmeden önce kurulum yapmanızı öneririm.
Devam etmeden önce Windows’ta yaptığınızda direkt COMPOSER komutu ile çağırabilir olduğunuz için öyle yazıyorum duruma göre;

php composer.phar [komut]

olarak da çağırabilirsiniz. Bunun için composer.phar dosyasını getcomposer.org adresinden indirip proje dizinine atmanız gerekiyor (direk buradan da indirebilirsiniz).

Eğer Windows’taysanız ve komut satırına php yazınca hata alıyorsanız, PHP.exe’nin olduğu yeri PATH’ler arasina eklemeniz gerekiyor. Eğer hata alıyorsanız; Çalıştır‘a (Win + R)

1
control sysdm.cpl,,3

yazıp entera basın, Sistem Özellilkleri (System Properties) açılacak oradan Ortam Değişkenleri… (Environment Variables…) buttonuna basın ve açılan pencerede aşağıdaki ya da yukarıdaki kısımda bulunan Path’e çift tıklayarak açın. Ardından, eğer Windows 10’da iseniz yeni bir kayıt eklemeye, önceki sürümlerdeyseniz açılan metin kutusunun sonuna PHP.exe‘nin bulunduğu dizinin yolunu yapıştırın (öncesine noktalı virgül eklemeniz gerekebilir, oraya biraz incelerseniz rahatça anlarsınız zaten)

Eğer sizde direkt composer yazınca gelmiyorsa, benim direk composor olarak çağırdığımı siz, sizde çalıştığı şekliyle kullanarak ilerlersiniz.

Composer Nasıl Kullanılır

Başlangıç
composor’u kullanmaya başlamak için tek ihtiyacınız, proje dizininizde composor.json adında bir JSON dosyası olması (bazı durumlarda otomatik oluşamadığı için kendiniz oluşturmanız daha sağlıklı). Bu JSON dosyasının içinde ihtiyaç duyulan paketler ve versiyon bilgisi, varsa private repository yolları gibi bilgiler tutuluyor.

composor.json dosyasının içine yapıştırın ve kaydedin. Ardından bu dizinde bir terminal (cmd – command promt) penceresi açın ve;


composor install

composor install

yazıp enterlayın. Composor otomatik olarak sizin için vendor klasörü oluşturacak, monolog‘u ve monolog için gerekli olan paketleri sizin için indirecek ve ardından gereksinim(ler)inizin için vendor dizinine autoload.php adında bir PHP dosyası oluşturacak. Her paketi (kütüphaneyi) tek tek include ya da require etmek yerine siz sadece autoload.php’yi require etseniz yeterli olacak.