NetBeans; en yaygın ve en popüler – özellikle de ücretsiz ve açık kaynak olan bir  IDE  dir. Açık kaynak oluşu, plug-in miktarını olumlu yönde etkilemiş bir unsur. Kısa hatlarıyla artı eksilerine değinmeye çalıştım. Fakat tarafsız bir şekilde kullanıp karar verin ?


Sanırım 2 – 2.5 seneden fazladır NetBeans kullanıyorum. Önceki deneyimim olan Aptana’dan (Eclipse) sonra nirvanaya ermiş gibi olmuştum…

Netbeans’i sadece PHP projeleriniz için değil, masaüstü ve mobil için de kullanabiliyorsunuz. Netbeans aslında Java için geliştirilmiş bir IDE fakat PHP, C ve C++ de yazılabilir hâle getirmişler… Eğer sadece PHP için kullanacaksanız download sayfasında PHP başlığının altındakini indirmeniz yeterlidir.

Plug-in sayısı bir hayli kalabalık – aklınızın alabileceği her türlü plug-in var diyebilirim. Yazıyı yazarken meraktan kontrol ettim ve şuanlık 856 adet olduğunu gördüm o.O

NetBeans bir Java uygulaması olup – doğal olarak – çalışması için de Java gerektirir – ki artık her bilgisayarda var. Kurulum dosyası da kurulduktan sonrası gibi gayet küçük bir disk alanı kaplıyor. Ayrıca Oracle‘ın da sponsor olduğunu da belirtmeliyim.

Arayüzü artık alışagelmiş olduğumuz IDE’ler gibi fakat büyük bir artısı renklerde, fontlarda ve font boyutlarında değişiklik yaptığınızda ek bir işlemci / ram sorunu çıkartmıyor.

NetBeans’in kendi nimetleri bir hayli fazla… Ek bir plug-in kurmadan Debugging özelliği, PHPUnit Test, Git, SVN (CVS), PHPDoc, Smarty, Zend framework, Symfony Framework, Less, Sass ve Composer desteği bulunmakta – sanırım atladığım birşey yok… Ek olarak ihtiyaç duyduğunuz birşey varsa da Googlelayarak yüksek ihtimalle bulabilirsiniz. SVN ve Git kullanırken küçük sorunlar yaşamıştım fakat sanıyorum ki onları da gidermişlerdir.

Formatlarken yavaşlamıyor fakat, formatlama özelliği biraz yetersiz; benim kod stilime uygun bir formatlama tam olarak karşılanamıyor.

Artıları

  • Açık kaynak ve ücretsiz
  • Yazı ve arkaplan renklerini, fontları özelleştirilebilir
  • Senkronizasyon özelliği

 

Eksileri

  • Yoğun projelerde Intellisense ve hızlı bilgi (quick info) tooltiplerinin açılması yavaş.
  • Altyapı olarak JDK kullanıyor, bu biraz avantaj biraz da dezavantaj – şöyle ki aynı anda birkaç JDK işlemi garip bir şekilde bilgisayarda genel bir performans düşüşüne sebep olabiliyor. Hatta bir JDK kullanan uygulama varken diğeri yetersiz kaynak ihtiyacı gibi bir mesaj verip açılmayabiliyor bile… RAM Tüketimi 2-3 saatlik kullanım sonrasi abartı olmaya başlıyor.
  • Yine intellisense’in yavaş kaldığı veya hiç umursamadığı başka bir yer; include edilmiş bir sayfa. Class değilse vs nasıl çalıştığını anlamadığım bir gösterme yöntemi var. Bazı değişken ve fonksiyonlarımı gosterirken bazılarını hiç umursamıyor bile…
  • Bir farklı hoşuma gitmeyen özelliği ise oluşturmuş olduğunuz short template’leri çalıştırma huyu biraz saçma. “mqs” diye bir templateim var ve mqs yazıp tab’a bastığımda bana “mysql_query(sprintf(”))” veriyor. mws yazıp yanlışlıkla tab’a basıp tekrar silip geri gelip sildiğim zaman autocomplete yapması gerekirken yapmıyor.