Temanın SEO’ya Etkisi

Blog yazarları olarak, yaptığımız tek iş; elbette içerik üretmek değil. İçeriklerimizi kaliteli bir şekilde okurlarımıza sunarken, aynı zamanda; arama motorlarından da ziyaretçi sağlamaya ve okur kitlemizi genişletmeye çalışıyoruz. Bunun için de birçok faktörü göz önünde bulunduruyoruz. Sayfamızın açılma süresi, backlink sayımız, tasarımımız ve Google’ın dikkat etmemizi salık verdiği diğer birçok unsur… Bu faktörler içerisinde, üzerinde en az konuşulanı; tema, ne yazık ki. Temalar hakkında bir şeyler söyleyen herkes genellikle; temanın sade ve gözü yormayan bir tema olmasını öğütler. Ancak başka detayları yok mu? Blogunuz için doğru tema seçimi nasıl olmalı? Temanın SEO açısından tek etkisi, kullanıcı tarafında mı? Elbette hayır. Gelin bu yazımızda temanın seoya etkisini masaya yatıralım…

 

1- Tema Hangi Yönleriyle SEO’ya Etki Eder?

Blogunuzda kullanacağınız tema, birçok yönden SEO’ya etki eder. Hız, tasarım, mobil kullanılabilirlik ve navigasyon gibi yönleriyle blogunuzun teması SEO açısından oldukça önemlidir. Bir blogun teması, ne derece hızlıysa, mobil kullanımda ne kadar avantajlıysa, site içerisinde dolaşımı ne denli kolaylaştırıyorsa; o temayı kullanan blog, rakiplerine sıralamada o denli avantaj kazanacaktır.

Bunları sağlamak için blogumuza yeni bir tema ararken onlarca tema arasından, birçok faktörü inceleyerek karar vermek zorundayız. Bunu yapabilmek için de kullanabileceğimiz bazı ücretsiz araçlar ve hizmetler var.

2- Blog İçin SEO Uyumlu Tema Seçimi

Blogumuz için SEO uyumlu bir tema seçmek için, 4 pratik adımı uygulayacağız. İlk yapmamız gereken, -herkesin elinde bir telefon/tablet varken, doğal olarak- mobil uyumluluğu kontrol etmek olmalıdır. Bu yüzden ilk maddemiz mobil uyumluluk testi.

  1. Tema mobil uyumluluk testi: Beğendiğimiz temanın mobil uyumlu olması SEO açısından bize artı puan kazandıracaktır. Özellikle mobil aramalarda ön sıralara çıkmak için mobil uyumlu bir tema gerekli.
  2. Sayfa hız testi: İyi kodlanmış bir temanın, sayfa açılış hızı iyi olmalıdır. Bunun için temayı indirip blogumuza kurmadan önce, sayfa hız testinden geçirmemizde yarar var. Bu testimizi de yine bir Google servisi olan Pagespeed üzerinden gerçekleştireceğiz. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ adresinden ulaşabileceğimiz araçta, sayfanın hızı 1-100 arasında puanlanıyor. 100’e ne kadar yakın olursa, o kadar iyi.
  3. Tasarım inceleme: Tasarımları biraz zevklerinize göre belirlemeniz ve seçmeniz gerekiyor. Çünkü bunun için önerebilecğeim bir araç yok. Tasarımları inceleyerek, renk uyumu iyi olan, göz yormayan, kontrastı iyi ayarlanmış bir temaya yönelmelisiniz. Güncel tasarım kriterlerini de yerine getirmeli.
  4. Dolaşım testi: Bir tema, kullanıcının aradığı şeylere ulaşmasını kolaylaştırmalı. Böylece sayfada kalma süresi artacak, dolaşım ve sayfa gösterim sayısı artacak. Dolayısıyla arama motorundaki yer iyileşecek. Bunu nasıl yapabiliriz? optimalworkshop.com isimli bir internet sitesi var. Bu siteyi kullanarak, bir web sitesinin navigasyonunun nasıl olması gerektiğini görebilirsiniz. Ücretsiz planla 25 adet sorgu yapabiliyorsunuz.