Sass Nedir ve Sass Kullanımı:

Sass, diğer bilinen adıyla (ya da uzantısıyla diyelim) Scss nedir konusuna değinmek istedim.

Daha önce pek kullanmadığım fakat internette bolca gördüğüm bir konuydu ve daha önce mantığını araştırmışlığım vardı. Nitekim ihtiyaç duymadığım için üstüne düşmeye gerek de görmemiştim fakat ihtiyaç duymaya başlayınca araştırmam gerekti… İyi ki de araştırmışım ve kullanmaya başlamışım dedim çünkü bildiğim özelliklerden fazlasına sahipmiş. Gelelim fasulyenin faydalarına;

sass nedir ile ilgili görsel sonucu

Sass Nedir ?

Sass; dünyadaki en olgun, stabil ve güçlü, profesyonel seviyedeki bir CSS uzantısı dildir.

Sass-lang.com‘daki kendi mottoları bu şekilde (en azından ben böyle çevirebildim). Gayet kendinden emin bir cümle olmasının yanı sıra Bootstrap, Ionic gibi güçlü frameworkler de Sass kullandığı için bence haklı olabilirler de… tabii Less ile karşılaştırınca da durum böyle, nitekim biraz karşılaştırma makalelerine baktım ve Sass’ın ben de daha güçlü olduğuna karar kıldım – ya da aldandım diyebilirim de.

Benim için Sass nedir ona gelecek olursam; değişken, function, inheritance (kalıtım), matematik işlemleri yapma gibi CSS’te ihtiyaç duyduğum aksiyonların olduğu, daha üst düzey bir CSS dilidir. Kısacası; daha dinamik bir CSS dilidir.

Değişkenler (Variables)

En çok beğendiğim özellik olan, CSS’te değişken kullanabilme alt yapısıdır.

Kullanımı gayet kolay, tek yapmanız gereken; global scopeta dolar işareti $ile başlayıp tanımlamak ve ardından kullanmak.

$font-stack:    Helvetica, sans-serif;
$primary-color: #333;
 
body {
	font: 100% $font-stack;
	color: $primary-color;
}

çıktısı ise

body {
	font: 100% Helvetica, sans-serif;
	color: #333;
}

yukarıdaki gibi olacaktır. Aynı değişkeni bir çok yerde kullanabilirsiniz elbette, fakat aynı değişken ismini yeniden tanımlayamazsınız.