Java EE (JEE) –  Java EE veya Java Enterprise Edition, Java SE üzerine inşa edilmiş ve kurumsal (enterprise) uygulamaları geliştirmek için gereken her türlü araç ve API yi barındırır. Java Enterprise Edition (JEE), web uygulamaları, bileşen modelleri (component model) ve “service oriented architecture – SOA” sınıfların oluşturulmasında oldukça başarılı bir sürümdür.

java ee ile ilgili görsel sonucu

Java EE Bileşenleri

Enterprise JavaBeans (EJB) – Kurumsal uygulama (Enterprise Applications) geliştirmek için tasarlanan sunucu taraflı bileşen teknolojisidir. Java EE sürümüne özgü olarak gelen tek Java API sidir. EJB teknolojisi kullanarak, dağıtılmış (distributed), işlemsel (transactional) ve yüksek güvenlik barındıran uygulamaları çok kısa süre içinde geliştirebilirsiniz.

JavaMail – Java’nın sağladığı JavaMail teknolojisini kullanarak, platform ve protokol bağımsız mail ve mesajlaşma uygulamalarını kısa süre içinde geliştirebilirsiniz. Java SE ve Java EE sürümlerinin her ikisindede bulunan bir kütüphanedir. Her türlü Multimedia Internet Mail Extension (MIME) iletimlerini destekleyen gelişmiş bir Java kütüphanesidir.

Java Message Service (JMS) – Java Community Process adında ve Java teknolojilerinin gelişmesine büyük katkıları olan Java topluluğu tarafından geliştirilen JMS, kullanıcılar arasında mesaj iletiminde kullanılan eşsiz bir teknolojidir. Kabaca, kurumsal uygulamalar geliştirmek için kullanılan kurumsal mesajlaşma araçlarını barındıran bileşen setidir.JMS API mesajlaşma tabanlı uygulamalar geliştirmek için gerekli olan tüm araçları barındırır. Point to Point ve Publishing & Subscribing model altında çalışabilmektedir.

JavaServer Pages (JSP) – JSP teknolojisi web geliştiricileri için, web tabanlı uygulamalarında HTML ve XML gibi formatlarda içerik sağlayan web sayfaları hazırlamalarını kolaylaştıran popüler bir teknolojidir. JSP teknolojisi ile, platform bağımsız web ve sunucu tabanlı uygulamalar çok kolay bir şekilde geliştirilebilmektedir. JSP, uygulamaların içeriğini oluştururken HTML ve XML taglarını kullanmaktadır ve uygulama arayüzü ile iş modelini birbirinden tamamen ayırarak büyük ölçekte uygulamaların geliştirilmesini çok kolay bir hale getirmektedir.

Java Servlets – Web tarayıcıları üzerinde çalışan Applet teknolojisinden sonra, bu tür platform bağımsız uygulamaların sunucu (server) taraflı uygulamalarda da kullanışlı olabileceği fikri ortaya çıktıktan sonra, Java Servlet teknolojisi geliştirilmiştir. Java Servlet teknolojisi web sunucularına, Java Platform kullanılarak  ek içerik oluşturulabilme yeteneği kazandırır. Bu sayede web sunucularına ekstra işlevsellik kazandırılarak, uygulamaların çok daha geniş ölçekte işlemler yaptırılabiliyor. CGI programların performans limitlerini aşarak, platform bağımsız bileşen tabanlı web uygulamaları geliştirmemize imkan sağlan Java Servletler, oldukça gelişmiş bir teknolojidir.